Kamatne stope na oročenu štednju – različite od banke do bankekamatne stope na orocenu stednju Kamatne stope na oročenu štednju   različite od banke do bankeU vrijeme krize kada većina građana nema sredstava za pokrivanje redovnih potreba štednja je u drugom planu ali zato banke pokušavaju uloviti i ono malo novaca koji se nalaze u štednji. Zbog toga su kamatne stope na oročenu štednju različite od banke do banke i često se mjenjauju pogotovo kada banke pokušavaju pridobiti nove štedište akcijskim ponudama. Ranije su bile uobičajne akcije za kredite, a danas nije neobično vidjeti akcije za štednju i posebne akcijske kamatne stope na oročenu štednju. Razlog je taj što banke povećanjem štednje mogu davati više kredita i na taj način dodatno zarađivati. Razlika između kamata na štednju i kredite nije mala.

Kamatne stope na oročenu štednju  uglavnom su fiksne i ovise o valuti u kojoj štedite. Kratkoročno je najbolja štednja u kunama je su kamatne stope na oročenu štednju u kunama najveće. Štednja u kunama na dugi rok je upitna jer postoji inflacija koja umanjuje kunska sredstva. Slično je i kod stranih valuta ali je manje izraženo.

Najveće banke poput ZABA-e, PBZ-a i RBA ponekad su trome i najbolje akcije imaju manje banke poput OTP, Erste i sličnih banka. Hrvatska poštanska banka (HPB) je u zadnje vrijeme postala vrlo agilna i nudi različite akcije kako za kredite tako i za štednju. Bez obzira prije odluke o štenji pručite uvjete, ponudu i kamate kod barem tri banke. Na nekim stranicama postoje i kalkulatori putem kojih možete izračunati orinos na štednju. Prije ugovaranja oročene štednje provjerite i koje su mogućnosti za prijevremeni raskid ugovora. To možda ne planirate ali bolje je i to uzeti u obzir kod oročavanja štednje.

Sve banke danas imaju dobre internet stranice i vrlo lako možete doći do  informacija o štednji i kreditima
www.zaba.hr
www.rba.hr
www.hpb.hr
www.erstebank.hr
www.pbz.hr
www.otpbanka.hrLeave a Reply

Prije slanja komentara dokažite da niste spam robot i odgovorite na pitanje.

Upišite broj tisuću i jedan brojevima

© 2011 Besplatno.com.hr. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie.