Margarin ili maslac – zašto koristiti baš maslac?margarin ili maslac Margarin ili maslac   zašto koristiti baš maslac?Istina je da margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost ali po istraživanju Harvard Medicala konzumiranje margarina može povećati mogućnost oboljevanja od srčanih bolesti kod žena za čak 53% u odnosu na korištenje maslaca.

Margarin je po jednoj priči prvi put napravljen radi debljanja purana ali nakon što je izazvao pomor purana proizvođači su morali razmisliti kako vratiti uloženi novac. Uz dodatavanje žute boje mogli su ga prodavati ljudima kao zamjenu za maslac. I to dolazimo do jednostavnog odgovora na pitanje da li koristiti margaring ili maslac. Jedina prednost margarina nad maslacem je jeftinija proizvodnja i zato su ga ljudi počeli masovno konzumirati.

Odgovor na pitanje treba li koristiti margarin ili maslac

Maslac je prirodni proizvod, a margarin je obični industrijski proizvod. Kemijska struktura maslaca i njegovih masnih kiselina odgovara našem tijelu i bogatiji je zasićenim masnoćama – 8 grama u odnosu na margarin koji ima 5 grama zasićenih masnoća. Korištenje maslaca povećava apsorpciju drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica.

Maslac je ukusniji od margarina i daje bolji okus hrani. Maslac se u prehrani koristi stotinama godina, a margarin tek nepunih 100 godina.

Ali nemojte se zavariti. Ni maslac nije isključivo “dobar”. Maslac spada u zasićene masti životinjskog porijekla koje povećavaju razinu kolesterola, začepljenje krvnih žila i srčane i moždane udare, i zbog toga je na listi lođe hrane.

Kolači – margarin ili maslac?

Pitanje korištenja margarina ili maslaca posebno je omiljeno kod izrade kolača. Većina će se složiti da maslac kolačima daje finiji ukus i finiju teksturu.Leave a Reply

Prije slanja komentara dokažite da niste spam robot i odgovorite na pitanje.

Upišite broj tisuću i jedan brojevima

© 2011 Besplatno.com.hr. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie.