Prvi hrvatski automobilprvi hrvatski auto Prvi hrvatski automobilO hrvatskom automobilu na struju priča se već nekoliko godina. Kriza na svjetskom tržištu, a poglavito u automobilskoj industriji zasigurno je omela planove za početak proizvodnje prvog hrvatskog automobila.

Prije godinu dana na ženevskom međunarodnom salonu automobila tvrtka Dok-Ing predstavlila je model prototip prvog hrvatskog automobila XD Concept.  Radi se o električnom gradskom modelu male dimenzije (dužina je samo 2,8 metra) s dovoljno prostora za vozača i dva putnika. Početak proizvodenje se najavljivao za 2011 godinu.

Krajem prošle godine novi plan proizvodnje prvog hrvatskog auta odgođen je za 2012 godinu prema pisanju http://www.business.hr
Za serijsku proizvodnju potrebno je investirati 150 do 200 milijuna eura. Država je bez previše razmišljanja odbacila ovaj projekt iako je proizvodnja zelenih vozila svijetski trend, a auto industrija ima utjecaj na veliki dio gospodarstva kroz kooperante.

Nažalost čini se da će trebati puno vremena da se ova ideja realizira, a kako je krenulo biti ćemo jako sretni ako hrvatski auto ugleda svijetlo dana.

Tehničke karakteristike: Dok-Ing XD Concept
Motor: električni AC
Baterije: litij-željezno-fosfatne, 30kWh
Neto težina: 1100 kg
Snaga: 106 KS (80 kW)
Okretni mom.: 360 Nm
Ubrzanje: 7,7 sekundi
Brzina: 130 km/h
Doseg: 200 – 250 km
Potrošnja: 0,12 kW/kmLeave a Reply

Prije slanja komentara dokažite da niste spam robot i odgovorite na pitanje.

Koliko iznosi zbroj 10 i 1 - upišite broj

© 2011 Besplatno.com.hr. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie.