Rabljeni auto – kako kupiti?rabljeni auto Rabljeni auto   kako kupiti?

Prodaja novih automobila u Hrvatskoj strmoglavila se za čak 42 posto, a rabljeni automobili se kupuje sve češće
U doba krize rijetki si mogu priuštiti kupovinu novog automobila na kredit bez obzira na drastičan pad cijena. U prve dvije godine automobil izgubi do 35 do 40 posto početne vrijednosti. Zbog toga je i živnulo tržište rabljenih vozila. Nažalost rabljeni auto je veliki rizik i treba paziti kod kupovine.

Donosimo nekoliko savjeta za kupovinu i na što treba obratiti pažnju prilikom kupovine preko oglasa i specijaliziranih internet oglasnika.

Kako kupac uvijek ste u boljoj poziciji i zbog toga diktirajte uvijete i nikako nemojte žuriti u odluci. Uvijek je najbolje kupovati auto od prvog vlasnika. Jedno od pitanja vlasniku koje vam može pomoći je “Zbog čega prodajete auto?”
Pri tome tražite svu dokumentaciju o servisima, račune na kojima se vide promjene ulja i papire o popravcima.
Ako autobmobil ne posjeduje orginalnu dokumentaciju i povijesni trag ne kupujte vozilo.

Ako niste dobar poznvatelj automobila zamolite prijatelja koji se dobro razumije u automobile da dobro pogleda auto. Automobil se uvijek gleda po danu.  Svakako ga stavite na kanal ili dizalicu. Pregledom odozdo može se otkriti svaki pokušaj prijevare  – prskanje boje, neravnine na unutarnjim nosačima i limovima i problemi s donjim dijelovima auta.

Usporedite broj šasije s brojem koji se nalazi u dokumentima. Pogledajte vide li se sumnjivi tragovi oko broja šasije.

Zamislite samo ovaj oblik prijevare. Uklanjanje lampica za ABS i zračne jastuke. Zvuči nevjerovatno ali i to se radi.

Dizel automobili su privačni zbog razlike u gorivu ali popravi i samo održavanje dizelaša je puno skuplje. Turbopunjač i ‘bosch-pumpa’ i koštaju više su nego cijeli ‘generalka’ kod sličnog benzinca. Trošak popravka polovnog dizelaša može biti puno veći od same vrijednosti vozila.

I nekliko kratkih savjeta:
* Kada palite auto mora upaliti od prve, čak i ako je hladan i mora mirno raditi u leru

* pritisnite na haubu iznad kotača se svom težinom i pustite.  Nakon jednog kratanja dolje-gore auto se treba dovesti u normalan položaj. Ako dodatno njiše ovjes nije ispravan

* različito istrošene gume ukazuju na neispravnu geometriju ovjesa i mogući sudar . Novim gumama se često pokušava prikriti stvarno stanje

Popis najvećih auto oglasnika u Hrvatskoj možete pogledati na stranici “Auto oglasniciLeave a Reply

Prije slanja komentara dokažite da niste spam robot i odgovorite na pitanje.

Upišite broj tisuću i jedan brojevima

© 2011 Besplatno.com.hr. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie.