Subvencioniranje stambenih kreditasubvencioniranje stambenih kredita 150x150 Subvencioniranje stambenih kreditaPrema nedavno izglasanom zakonu započelo je subvencioniranje stambenih kredita koji se uzmu u bankama koje su potpisale ugovor s državom o izdavanju kredita koji su subvencionirani od strane države. Čini se da će barem dio građana moći riješiti stambeno pitanje.

Država subvencionira kredite do 100 tisuća eura, a maskimalni iznos subvencije iznosi nepovratnih 14 tisuća eura.
Radi se o subvenciji što znači da korisnik utrošena sredstva neće morati vratiti. Građani subvencionirani kredit mogu iskoristiti za kupnju novog stana čija prodajna cijena s PDV-om ne smije prelaziti 1.900 eura po m2.

Maksimalna efektivna kamatna stopa (EKS) koji se uzima od banke ne može biti veća od 4,95% godišnje, a po isteku prve četiri godine najmanje dvije godine ne može biti viša od 10% od kamate određene za prve četiri godine otplate kredita.

Država će građanima koji se odluče za subvencionirani stambeni kredit plaćati pola rate kredita prve četiri godine i to bespovratno. Ako nositelj nositelj kredita do kraja ove godine izgubi posao država će na sebe preuzeti svu kamatu, a banka će u tom razdoblju zamrznuti kredit. Zamrzavanje kredita traje sve dok osoba ne nađe posao ili najdulje 12 mjeseci.

Nakon četiri godine, građanin sam preuzima čitavu otplatu kredita (s uključenim kamata), a kamata u slijedeće dvije godine neće moći biti veća od 5,5 posto. Za subvencioniranje stambenih kredita izdvojit će se sredstva i u slijedećoj godini i to u iznosu od 50 milijuna kuna.

Korisnik kredita pored zahtjeva za subvencionirani kredit, osim dokumenata koje zahtjeva poslovna banka za izdavanje stambenih kredita, prilaže sljedeće dokumente: kopiju osobne iskaznice; predugovor ili ugovor o kupoprodaji stana za čiju kupnju traži odobravanje kredita; kopiju akta za građenje i uporabu građevine u kojoj se nalazi stan koji kupuje te javnobilježnički ovjerenu izjavu da u vlasništvu nema stan ili kuću ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana zbog potreba vlastitog stanovanja, a ako je u braku, i izjavu da njegov bračni partner nema drugi stan ili kuću u vlasništvu.

Primjer uvjeta kredita i subvencije za kupnju stana u RBA banci možete pogledati na stranici
RBA banka – subvencije za kupnju stana i subvencioniranje kamataLeave a Reply

Prije slanja komentara dokažite da niste spam robot i odgovorite na pitanje.

Koliko iznosi zbroj 10 i 1 - upišite broj

© 2011 Besplatno.com.hr. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie.