Temperature u Hrvatskoj do 40 stupnjevatemperature u hrvatskoj ljetne vrucine Temperature u Hrvatskoj do 40 stupnjevaStigle su nam i ljetne vrućine i ljetne temperature. Dnevne temperature u Hrvatskoj penju se i do 40 stupnjeva tokom ljetnih mjeseci ali to ne bi trebalo biti iznenađenje. Kolovoz je doba kada se često bilježe temperaturni rekordi. Tako je u Pločama 4. kolovoza 1981. izmjerano 42,8°C, Kninu je 22. kolovoza 2000. izmjereno 41,4°C, Vrgorcu 25.08.2007. – 40,0°C , a u Benkovcu 22. kolovoza 2000. 40,2 stupnjeva.

Upute za preživljavanje su jednake kao i ranije. Nemojte se nepotrebno izlagati suncu, držite se hlada, pijte puno vode i izbjegavajte začinjenu i tešku hranu te pogotovo alkohol. Kao i uvijek preporuča se izbjegavanje suncu u vremeu od 10 do 17, a ako baš morate na sunce koristite kreme za snučanje.

Tekućine koje sadržavaju kofein, alkohol ili veće količine šećera dodatno povećavaju gubitak tekućine iz organizma. Izbjegavajte pečenu i masnu hranu i konzumirajte laganiju i svježe pripremljenu hranu, a prednost dajte povrću i voću. Pored toga jjeti je najbolje kupovati hranu koja se teže kvari, ali i manje količine kako se hrana ne bi pokvarila.

Obucite laganu, ugodnu i  svijetlu široku odjeću od prirodnih vlakana, a na suncu nosite i veliki šešir.

Visoke temperature u Zagrebu i drugom urbanim mjestima još je teže izdržati zbog velike količine betona koji dodatno zagrijava metropolu. Temperature u Osijeku kao i čitavoj Slavoniji na iznenađenje mnogih među najvišima su u Hrvatskoj.

Ako nešto trabet raditi napravite to u ranijim jutarnjim ili kasnijim večernjim satima.

Naravno najbolji savjet je ljetovanje na Jadranu i blizina vode u koju se možete baciti kad god vam je vruće.

Popis stranica na kojima možete pogledati temperature zraka i prognoze za Hrvatsku se nalaze u članku
Temperatura zraka i prognoze za hrvatsku

 

.Leave a Reply

Prije slanja komentara dokažite da niste spam robot i odgovorite na pitanje.

Upišite broj tisuću i jedan brojevima

© 2011 Besplatno.com.hr. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie.