Zagrebaćka burza – praćenje cijena i korištenje usluga burze preko internetazagrebaćka burza Zagrebaćka burza   praćenje cijena i korištenje usluga burze preko internetaZagrebaćka burza (ZSE – Zagreb Stock Schange) je osnovana 1991. godine od strane 25 banaka i 2 osiguravajuća društva kao centralno mjesto trgovine vrijednosnim papirima i dionicama u Republici Hrvatskoj.

Od početnih 25 članova odnosno brokerskih kuća razvojem trgovanja broj članova se povećao na 40 aktivnih banaka i privatnih brokerskih kuća. U počecima se na Zagrebaćkoj burzi trgovalo na velikim dražbama koje su se odvijale u sjedištu Burze na Ksaveru na kojima su brokeri bili fizički prisutni. Elektronički trgovinski sustav uveden je 1994 godine, a omogućavao je da brokeri budu telekomunikacijski povezani i trguju na Burzi ne napuštajući svoje urede.

Danas se trgovina vrijednosnim papirima (dionicama i obveznicama) na Zagrebačkoj burzi odvija se putem elektroničkog trgovinskog sustava. Brokerske kuće povezane su telekomunikacijskim vezama sa sjedištem Burze i unose naloge za kupnju ili prodaju izravno iz svojih ureda te zaključuju transakcije s drugim brokerima. Fizičko mjesto (tradicionalni floor) ne postoji i sva trgovina se odvija elektronički. Svi brokeri članovi pristupaju trgovinskom sustavu u stvarnom vremenu (bez vremenskog kašnjenja/pomaka) kako bi bili u jednakom položaju pristupa informacijama o ponudi vrijednosnih papira. Trgovanje vrijednosnim papirima je obavlja svakim radnim danom od 10:00 do 16:00 sati, osim praznicima koji su navedeni na internetskim stranicama Burze.
Rezultati trgovine i dnevne cijene dionica dostupni su zainteresiranima korisnicima putem dnevnog tiska, specijaliziranih kuća za distribuciju financijskih informacija kao i na Burzinim internetskim stranicama.

Krajem 1992. godine, Zagrebaćka burza počela je obavljati javne dražbe u ime Hrvatskog fonda za privatizaciju, uz korištenje nove programske podrške za dražbe razvijene na Burzi što je označilo početak elektroničkog trgovanja. Kako bi pojeftinila i pojednostavnila trgovanje u ožujku 1994. burza je uvela prvi elektronički distribuirani sustav trgovanja: TEST-1. Sustav je omogućio članovima Zagrebačke burze da trguju izravno iz svojih ureda koristeći osobno računalo i modem. Trgovanje je organizirano konceptom knjige naloga (order driven) i omogućilo je trgovanje znatno većim brojem vrijednosnih papira, i to istovremeno i svaki dan. Sustav je razvila Zagrebaćka burza.

Kako bi zadvovoljilo rastuće trgovanje  Zagrebaćka burza je u travnju 1997. uvodela elektronički sustav za trgovanje u realnom vremenu: TEST-1.5. U odnosu na TEST-1, sustav TEST-1.5 imao je jedno bitno poboljšanje: članovi su imali neprekidnu vezu sa Zagrebačkom burzom, i sve nove ponude bile su im slane odmah i automatski.
MOST i MOSTich

Krajem svibnja 1999. Zagrebačka burza uvela je treću generaciju elektroničkog trgovinskog sustava: MOST. MOST je donio jednostavnije korisničko sučelje, ukinuo je brojna ograničenja sustava TEST-1.5, a najbitnije je uvođenje automatsko sklapanje transakcija (automatic matching).

Kako bi informacije o stanju naloga bile dostupnije većem krugu investitora i tako još više povećala transparentnost trgovanja u svibnju 2000. uveden je sustav MOSTich koji omogućava praćenje trgovanja na Burzi u realnom vremenu preko interneta. Pretplata na sustav je dostupna kroz brokerske kuće ili izravno od Burze.

Godine 2007. napravljena je konsolidacija hrvatskog tržišta kapitala pripajanjem Varaždinske burze Zagrebačkoj. To je dovelo do povećanja broja uvrštenih vrijednosnih papira, kao i povećanja volumena trgovanja

Od jeseni 2007. Zagrebaćka burza koristi X-Stream trgovinsku platformu NASDAQ OMX-a.

Pročitajte i članak  Virtualna burzaLeave a Reply

Prije slanja komentara dokažite da niste spam robot i odgovorite na pitanje.

Koliko iznosi zbroj 10 i 1 - upišite broj

© 2011 Besplatno.com.hr. All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie.